2014. december 3., szerda

Rejtő Jenő : Az elveszett cirkáló / A megkerült cirkáló

A cirkálót az egész angol haditengerészet keresi, hiábavaló a fáradozásuk. A hajót ugyanis Piszkos Fred lopta el. További helyszínek: kikötők, kocsmák, hajófedélzetek, hadügyminisztériumok, szalonok, kávéházak és éttermek, ahol „az úri közönség táncol”, továbbá ahol felirat figyelmeztet szolidan: „Belépés ingyenes, kilépés életveszélyes” 
Szereplők: Piszkos Fred, a Kapitány, Fülig Jimmy, a róla elnevezett Wágner úr, a bájos Pepita Ophélia, azaz legendás fő- és feledhetetlenül karakterisztikus mellékszereplők. Egyikéből lesz a másik. 
Idő: pénz. 
Klasszikus Rejtő-műveket kap kézhez az olvasó a most induló sorozat első kötetének két „alapművében”. Az elveszett cirkáló és A megkerült cirkáló c. regények „konzervatív” s tán ezért is magával ragadó kalandokkal fagyasztják a vért az olvasók ereiben, amikor nem épp az írások elévülhetetlen humora ragad magával.


 Szerettem a kék szakállú, általában hullarészeg Wágner urat, aki időnként megjelentik egy ajtót magával cipelve, hogy elénekelje „valamelyik operából a Makkhúsz indulóját”, majd valamiféle Sztrovacseket emlegetve tovahömpölyög,; bírom Piszkos Fredet, az ő gyanús színű szakállával, melyet gyakran sodorgat, míg Fülig Jimmy, a kegyetlen helyesírású Jimmy azon töpreng: Hát most kavarja ez, vagy nem kavarja?? És persze, igen:) 
No és van szerelem is, szépen adagolva, kalandokkal és országos verekedésekkel vegyítve – mindaz, ami Rejtőt élvezetessé teszi…


Kedvenc rész : 
Igazából most nem tudok mondani . Az egész könyv fantasztikusan tetszett :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése